top of page

NLP: Neurolinguïstisch programmeren

WAT IS NLP ?

Neuro Linguistic Programmeren maakt dat de neurologische verbindingen in het brein daadwerkelijk veranderen door het gebruik van taal (zowel hardop als in gedachten) zodat je leert om effectiever te communiceren met anderen en zeker ook met jezelf. Met taal de filters, waarmee je informatie opneemt en verwerkt, positief beïnvloeden en daarna op weg gaan naar een vrijer, positiever leven met betere keuzes en betere resultaten! Dat wil iedereen wel, toch? Nietwaar?


Veel mensen zijn tegenwoordig op zoek naar controle in hun leven, ze willen zelf de bus besturen en niet (meer) op de bijrijdersstoel zitten en het gevoel hebben dat alles ze “overkomt”. Of ze twijfelen zo over welke keuze ze zouden kunnen maken, dat ze dan eigenlijk niks doen en stil blijven staan in hun leven. Ben jij ook op zoek naar het gevoel meer controle te hebben, en wil je je leven leuker maken? Wil je jezelf ontwikkelen en veel nieuwe dingen leren? Wil je zien dat je je doelen zowel prive als zakelijk gaat behalen en zelf je eigen keuzes kunnen maken? Lijkt het je ook fijn om oude, negatieve emoties los te laten? Sta je open voor verandering? Ben je klaar voor de positieve verandering die NLP in je leven kan brengen?

Laat het mij weten, dan gaan we daar samen aan werken!


Actie is reactie.

Dit geldt in relaties met anderen maar zeker ook met jezelf! Dus wees je bewust van wat je zegt tegen jezelf, wat je denkt over jezelf, welk gevoel je dat geeft en welk plaatje je erbij vormt in je hoofd…. Wil je ook: 

  • positiever in het leven staan?
  • betere resultaten halen?
  • betere keuzes maken?

Neem contact op, dan maken we een afspraak en gaan we samen onderzoeken wat jij nodig hebt om dat te bereiken!


Time line therapy

Ieder mens leeft met herinneringen, zowel negatieve als positieve. Deze liggen opgeslagen in ons geheugen, op onze tijdlijn. Aan deze herinneringen kunnen emoties gekoppeld zijn die ook negatief ( boosheid, angst, verdriet) of positief ( liefde, kracht, blijdschap) kunnen zijn.

Met timeline therapy kan je de negatieve emoties die bij een bepaalde herinnering horen, en waar je last van hebt in het heden, loslaten waardoor je gemakkelijker in het leven komt te staan en vrijer kan reageren.


Een verzameling gebeurtenissen die allemaal te maken hebben met 1 emotie noemen we een gestallt, dit is een manier van ons onderbewuste om gebeurtenissen te rangschikken. Wanneer de negatieve emotie die bij de allereerste gebeurtenis hoort verdwijnt zal dat ook gebeuren bij alle gebeurtenissen daarna.


Met TLT is het ook mogelijk belemmerende overtuigingen los te laten, dit zijn beslissingen die je ooit genomen hebt en die je tegenhouden om je doel te bereiken, waardoor je je doelen wel gaat halen en een fijner, gelukkiger leven kan gaan leiden.


Om NLP een beetje meer bekendheid te geven heb ik een alfabet geschreven:

A= aandacht , voor anderen en zeker ook voor jezelf. Voor je eigen gedachten en de patronen die zich in je hoofd afspelen. Met NLP technieken leer je je bewust te worden van negatieve (dus NIET helpende) gedachten en hoe je die kun ombuigen naar positieve gedachten

B= bewustwording van de processen in je brein. Hoe en waarom doe je dingen zoals je ze doet?

C= criteria. Welke waarden zijn belangrijk voor jou? En wat doen ze voor je? Helpen ze om je doelen te behalen?

D= doelen, Wat wil je bereiken in je leven. Op korte en langere termijn? Veel mensen zijn hun doel uit het oog verloren en “hobbelen” gewoon maar door, met NLP help ik je om je doelen goed en helder te formuleren en daardoor ook gemakkelijker te behalen!

E= eerste keer. Alle eerste keren zijn spannend, zo ook een eerste NLP sessie. Onthoud dat NLP draait om communicatie, plezier en positiviteit en kom het gewoon een keer ervaren

F = filters. De manier waarop je informatie van de buitenwereld opneemt en verwerkt. Voor iedereen anders (al zou je dat niet direkt verwachten) en sterk afhankelijk van je eigen brein en normen en waarden, onder andere.

G= genieten van het leven, ook al is het leven niet altijd leuk en zijn er hele nare dingen die je kunnen overkomen. De manier waarop je er mee omgaat is iets waar je WEL zelf invloed op hebt! Zit je op de bestuurders- of de bijrijdersstoel?

H= horen. NLP draait om communicatie en dus ook om luisteren. Wat zegt iemand nou echt? Of wat bedoelt hij of zij wanneer dit gezegd wordt? Zonder zelf in te vullen, bij onduidelijkheden gewoon doorvragen en geen eigen conclusie trekken….

I= intonatie. De intonatie van je stem kan de boodschap een hele andere lading geven. Lees bijvoorbeeld maar eens de vorige zin met een stem die van laag naar hoger gaat (alsof er een vraagteken achter staat) en andersom. Dat voelt heel anders, toch?

J= jezelf beter leren kennen, uitdagingen aangaan en jezelf positiever in het leven zetten. Dat kan NLP voor je betekenen.

K= kinesthetisch. Ben je meer gericht op gevoel (kinesthetisch), auditief (gehoor), visueel (zicht) of auditief digitaal (logica) in je communicatie en de manier waarop je informatie opneemt en verwerkt? Dat kan een groot verschil maken bij communicatie met anderen. Want wat als de 1 meer op gevoelsniveau communiceert en de ander op logica?

L= limiting decision. Belemmerende beslissing. Na een negatieve ervaring in het verleden kan iemand een conclusie trekken (meestal onbewust) die de rest van zijn of haar leven belemmerend werkt. Met NLP is daar zeker iets positiefs te bereiken!

M= mind. Ons brein is een machtig (en prachtig) orgaan dat invloed heeft op alle aspecten van ons leven. Zowel bewust als onbewust. Hoe fantastisch is het dan dat we zelf met ons onbewuste brein aan de slag kunnen om het leven leuker, beter, succesvoller en meer ontspannen te maken?

N= non verbale communicatie. Wist je dat het grootste deel van onze communicatie non-verbaal is? Dat is waarom we soms gewoon weten (voelen) dat iemand iets anders bedoelt dan hij zegt.

O= oogpatronen. Er zijn binnen NLP technieken die met behulp van onbewuste oogbewegingen kunnen zien of je in je gevoel zit, of logisch aan het redeneren bent in je zelf. Of je een herinnering hebt of een verhaal creëert. En of je een geluid (bijvoorbeeld een liedje) herinnert of creëert.

P= patroon. Dit is de manier waarop je iets doet. Bijvoorbeeld: opstaan-toilet-douche-afdrogen-aankleden-ontbijt. En ook de manier waarop je reageert in bepaalde situaties lopen via een vast patroon. Vaak doe je elke keer exact hetzelfde, op de automatische piloot, je onderbewuste stuurt je dan aan. Soms kan het beter zijn om je patronen te veranderen. Als je dat ongeveer 66 dagen doet heb je een nieuw patroon gecreëerd met behulp van neuroplasticiteit, het vermogen van de neuronen in ons brein om nieuwe verbindingen te maken! Hoe fijn is dat!

Q= Quantum linguistics. Taalpatronen die mensen helpen om grote veranderingen te maken.

R= reframing. Herkaderen. Een NLP techniek die het probleemgedrag in een andere context plaatst waardoor de betekenis van dat gedrag ook veranderd. Eigenlijk is het een soort omdenken.

S= submodaliteiten. Dit zijn de kenmerken die ons zenuwstelsel aan bepaalde herinneringen “hangt”. Als je iemand vraagt een plaatje te maken in het hoofd en daar helemaal in te gaan horen er bepaalde kleuren, gewicht, geluiden, vormen en dergelijke bij dat plaatje. Vervolgens kan je de submodaliteiten van een ongewenst plaatje vervangen door die van het gewenste plaatje. Dit geeft direkt ook een heel andere emotie.

T= time line therapy. Bij deze interventie worden de oude, ongewenste emoties “opgeruimd” waardoor de herinnering geen negatieve emoties meer oproept. Wordt gedaan voor alle basisemoties: boosheid, angst, verdriet, gekwetstheid en schuldgevoel. Daarna nog eventueel overgebleven negatieve emoties. Een snelle en doeltreffende manier om zonder veel woorden en zonder er helemaal in te duiken veel oude ballast weg te werken.

U= uitdaging. Neem de uitdaging aan en ga eens goed op je eigen woorden en gedachten letten. Hoe vaak denk je niet: het zal wel niet lukken. Of: ik denk dat ik dat niet kan… Zou dat helpend zijn om het wel te laten lukken, of om je wel te laten slagen? Het antwoord hierop is luid en duidelijk: NEE. Dus gebruik je taal goed, het is je beste instrument…

V= vooronderstellingen. Bij NLP hebben we een aantal vooronderstellingen die helpend zijn voor succes. Zoals: Er is geen falen, alleen feedback. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar wederzijds. Ik ben de baas over mijn gedachten en dus over mijn resultaten. Iedereen heeft een uniek model van de wereld. Met deze positieve gedachten in het achterhoofd kan je heerlijk met NLP aan de slag.W= wie of wat. Wie of wat je ook denkt te zijn, je bent altijd meer dan dat! Denk er maar eens over na, en bij vragen: bel me gerust.

X= nlpXperience waar ik al mijn NLP kennis opgedaan heb en waar mijn leven door veranderd is. Ik sta positiever en rustiger in het leven. Met de kennis en vaardigheden om andere mensen ook te laten profiteren van wat NLP je kan brengen! Met heel veel dank aan de fantastische trainer Remko Grijm Van NLPXperience

Y= you. Jij bent belangrijk en jij mag er zijn. Ga van deze waarden uit en het zal je veel goeds brengen in je verdere leven.

Z= zelfvertrouwen. Nog niet zo gemakkelijk voor veel mensen, maar zeker wel te leren. Dus….kom eens langs en we bespreken samen wat voor jou zou kunnen helpen!


Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. 

Een bekende uitspraak van Pippi Langkous en in de NLP een vaak terugkerende zin. Om je doelen te behalen is dit immers een veel  helpendere uitspraak dan bijvoorbeeld: ik weet niet zeker of ik dat wel kan hoor. Ik heb het nog nooit eerder gedaan. Lees het maar eens hardop en hoor hoe anders het klinkt.

Er bestaat geen falen, als iets niet (direct) lukt heb je alleen een manier gevonden waarop het niet lukt. Dat weet je dan, en dan kan je het op een andere manier gaan doen.  Hoe gaaf is dat! En voel vooral ook de rust die het geeft... Neem het roer in eigen hand en bestuur je eigen bus in het leven; het zal je veel moois opleveren!


Contact

Neem contact met mij via 06 48 17 25 31.

Naam*

E-mailadres*

Bericht*

bottom of page